ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ. ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ, ΠΟΛΥΤΙΜΗ και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ

picture found on www.meetup.com

Στη ζωή μας θα βρεθούν κάποιοι που θα μας συμπαθήσουν και άλλοι όχι,  χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο πολλές φορές, κάτι που παρατηρούμε και συνυπολογίζουμε, σε λογικό βαθμό, σαν έναν απολογισμό της εικόνας που αντανακλάμε στο περιβάλλον μας. Αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό.
Το θέμα μας, ένα θέμα πολύ σημαντικό, πράγματι, είναι το πόσο εμείς οι ίδιοι συμπαθούμε και εκτιμούμε τον εαυτό μας, πόσο θετικά πιστεύουμε γι΄ αυτόν, ποιος είναι ο βαθμός αυτοεκτίμησης που διαθέτουμε.
Στο σημείο αυτό, θα μπορούσαμε εύλογα να αναρωτηθούμε αναφορικά με τον ορισμό της αυτοεκτίμησης για να τον παραθέσουμε και να είμαστε σε θέση να εννοούμε όλοι το ίδιο, χωρίς υποκειμενικές περιγραφές και  λανθασμένες πολλές φορές ερμηνείες.
Πριν όμως από αυτό, εκείνο που θα πρέπει να γίνει και στο οποίο θα εστιάσουμε την προσοχή μας είναι στο να μην αποπροσανατολιστούμε στην προσπάθειά μας αυτή, αφού, αποδεδειγμένα, περισσότερο σημαντικό από τον ορισμό της αυτοεκτίμησης είναι το τι αυτή συνεπάγεται, για το τί είναι υπεύθυνη, τι προκαλεί.
Από σχετικές έρευνες που διενεργήθηκαν, βγήκε το συμπέρασμα ότι η χαμηλή αυτοεκτίμηση βρίσκεται σε στενή συνάρτηση με προβλήματα που επηρεάζουν βαθύτατα τη ζωή μας και από τα οποία ενδεικτικά αναφέρουμε: τα διατροφικά, τα προβλήματα αλκοολισμού, την άσκοπη και παράλογη λήψη φαρμάκων, τη  χρήση ναρκωτικών ουσιών, την έλλειψη αυτό-συγκέντρωσης, τη μειωμένη απόδοση σε σπουδές, την κατάθλιψη, την αναβλητικότητα, την πρόκληση βίας ή ακόμη και των αυτοκτονιών.
Μια απλή ερμηνεία στη γενεσιουργό αιτία των προβλημάτων αυτών είναι ότι οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από  χαμηλή αυτοεκτίμηση ψάχνουν τρόπους, και παράλογους ακόμα, για να γίνουν το γενικό επίκεντρο του ενδιαφέροντος, να τραβήξουν επάνω τους την προσοχή, να αποδείξουν την «αξία» τους, ενώ, ακριβώς στον αντίποδα, βρίσκονται εκείνοι που χαρακτηρίζονται από αυτοεκτίμηση και συνεπαγόμενη αυτοπεποίθηση.
Αυτοί οι δεύτεροι, είναι οι ίδιοι που δείχνουν σεβασμό προς τους άλλους, είναι περήφανοι για τα επιτεύγματά τους και υπεύθυνοι για τις πράξεις τους, εκείνοι που θέτουν στόχους και
τους επιτυγχάνουν. Οι άνθρωποι-πρότυπο της κοινωνίας.
Έχουμε λοιπόν, μέχρι στιγμής, αναφέρει δύο ομάδες ατόμων η  συμπεριφορά  των οποίων θα μπορούσε να γίνει περισσότερο κατανοητή αν σαν αυτοεκτίμηση, με όσο πιο απλά λόγια μπορούμε να το θέσουμε, ορίσουμε τον  βαθμό και τον τρόπο με τον οποίο εμείς οι ίδιοι εκλαμβάνουμε την αξία μας σαν μεμονωμένες οντότητες και την αξία που θεωρούμε ότι έχουμε για τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μας.
Είναι δηλαδή η αυτοεκτίμηση, ό,τι εμείς αντιλαμβανόμαστε σαν την αξία, η εικόνα που πιστεύουμε ότι αντανακλάμε στους γύρω μας. 
Η αυτοεκτίμηση έχει τεράστια σημασία στην καθημερινότητα, στο επάγγελμα, τις σχέσεις μας, σε κάθε έκφανση της ζωής μας, με τη «θετική» αυτοεκτίμηση να μας προσδίδει τη δύναμη και την ευελιξία που χρειαζόμαστε για να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, να παραδεχθούμε τα λάθη μας μαθαίνοντας από αυτά, να ζούμε χωρίς να ρίχνουμε τα βάρη στους άλλους, έχοντας παράλληλα αποβάλλει τον φόβο της κοινωνικής απόρριψης, να έχουμε αισιοδοξία στον βαθμό που πρέπει χωρίς να πετάμε στα σύννεφα, να σεβόμαστε τα λάθη και τις αδυναμίες των συνανθρώπων μας, αλλά και να μαθαίνουμε από εκείνους, να είμαστε σε θέση να βρίσκουμε λύσεις στα περισσότερα προβλήματά μας, να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας, να προσέχουμε τον εαυτό μας και να μπορούμε να λέμε όχι, όταν πρέπει. 
Η λίστα που προηγήθηκε, είναι μόνο ενδεικτική και χρήζει προσοχής στην ερμηνεία της.
Δεν πρέπει δηλαδή να συγχέουμε την αυτοεκτίμηση με τον εγωισμό και την αλαζονεία, αφού και πάλι στις κατηγορίες συμπεριφοράς που συμπεριλαμβάνει η αυτοεκτίμηση υπάρχει και το «γνώθι σ’ αυτόν»,  η αναγνώριση και ο περιορισμός των δυνατοτήτων μας.
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση από την άλλη, αποσυντονίζει τις δυνατότητές μας αποτρέποντάς  μας από το να τις συνειδητοποιήσουμε, μας κάνει να νοιώθουμε ανίκανοι, ακατάλληλοι για κάποια πράγματα, ανεπαρκείς.
Είναι η αιτία που βλέπουμε τη ζωή από την αρνητική σκοπιά της, που μας κάνει να μην εμπιστευόμαστε άλλους κατηγορώντας τους πολλές φορές, χωρίς λόγο, για σημαντικό μέρος των προβλημάτων μας, να εξαρτόμαστε από τρίτους και να μην αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, να πιστεύουμε ότι δεν είμαστε αγαπητοί, να έχουμε συνεχώς τον έντονο φόβο ότι κάθε μας πράξη θα σημάνει και τη γελοιοποίησή μας.  Ζούμε γενικά με ένα αίσθημα κατωτερότητας.
Καταστάσεις και συναισθήματα, αρνητικής φύσης, που θεωρούμε ότι μας χαρακτηρίζουν επειδή έτσι είναι ο χαρακτήρας μας, είναι το αποτέλεσμα χαμηλού βαθμού αυτοεκτίμησης.
Επειδή η χαμηλή αυτοεκτίμηση μας βάζει σε έναν φαύλο κύκλο με το να μας κάνει να θεωρούμε συνεχώς τον εαυτό μας «ανάξιο» και συνεπώς να απέχουμε από πράγματα και καταστάσεις που ενδυναμώνουν απλά αυτό το συναίσθημα σαν να το δικαιολογούν, είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο της αυτοεκτίμησής μας ανακτώντας την ενέργεια που εξ αιτίας της έχουμε στερηθεί.
Το ιδανικό στην περίπτωση αυτή είναι να αναζητήσουμε τη βοήθεια ειδικών, αν και παράλληλα, μπορούμε και εμείς οι ίδιοι να κάνουμε αρκετά πράγματα για να βοηθηθούμε.
Θα μπορούσαμε δηλαδή να μετατρέψουμε κάποια αρνητικά δεδομένα, σε θετικά. Στην περίπτωση, για παράδειγμα, που κάνουμε λάθη να τα αποδεχθούμε και να σκεφθούμε τι μάθαμε από τα λάθη αυτά, ώστε να μην τα επαναλάβουμε.
Να μάθουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας γι΄αυτό που είναι, προσπαθώντας να βελτιώσουμε τα σημεία εκείνα που πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνουν καλύτερα. Να αναγνωρίσουμε τις αδυναμίες μας. Να γίνουμε καλοί φίλοι για τους άλλους αλλά και τον εαυτό μας, να τονίσουμε τα δυνατά μας σημεία, να πιστέψουμε ότι είμαστε ένα μέρος των συστατικών εκείνων που απαρτίζουν την ωραία πλευρά της ζωής. Επειδή, για να μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι, πρέπει να είμαστε πρώτα απ’ όλα ευχαριστημένοι με τον εαυτό μας και όχι να προσπαθούμε συνεχώς να ικανοποιούμε άλλους, να απελευθερώσουμε την ενέργεια που έχουμε με σκοπό τη βελτίωση της ζωής της δικής μας και των γύρω μας και να βάλουμε σαν στόχο να το επιτύχουμε.
Αυτά τα γενικά, σκεφθήκαμε να σας πούμε σήμερα για την αυτοεκτίμηση, αλλά αν  ύστερα απ΄όσα αναφέραμε αναγνωρίσατε ότι διαθέτετε κάποιον χαμηλό βαθμό αυτοεκτίμησης, αλλά και έχετε αρχίσει ήδη να σχεδιάζετε τη βελτίωσή σας, είστε κιόλας στον σωστό δρόμο, όπου θα μας βρείτε διαρκώς στο πλευρό σας…

Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας.
Άρης Πασχαλίδης, Φαρμακοποιός MSc Science