Ο φίλος μας ο ήλιος!

Το Φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ηλιακή ακτινοβολία, οι υπεριώδεις ακτίνες είναι πλέον όροι που συναντάμε συχνά στην καθημερινή μας ζωή και χρησιμοποιούμε με οικειότητα. Πόσο όμως κατανοούμε τη σοβαρότητά τους, καθώς και την ανεκτικότητα του δέρματός μας, του οργανισμού μας, γενικά, κατά την έκθεσή μας στον ήλιο είναι αμφίβολο.
Εδώ, στην Ελλάδα, ο ήλιος είναι που μας έχει κάνει να είμαστε στη συντριπτική μας πλειοψηφία, εξωστρεφείς, χαμογελαστοί, αισιόδοξοι. Έτσι, είναι πολλές οι περιπτώσεις εκείνες όπου οι γνώμες των ειδικών -αναφορικά με την υγεία μας και την θωράκισή της, ιδιαίτερα- να μας φαίνονται υπερβολικές, αδικαιολόγητα ανησυχητικές και πολλές φορές άχρηστες. Κακώς!
Όσο και αν έχουμε το δικό μας κριτήριο αυτοπροστασίας και τους δικούς μας κανόνες προφύλαξης, είναι απόλυτα σίγουρο πως οι ειδικοί ξέρουν καλύτερα.
Γι΄αυτό, φέτος το καλοκαίρι, ας κάνουμε μια νέα αρχή και ας προστατέψουμε τον εαυτό μας όσο καλύτερα μπορούμε.
Για να επιτύχουμε κάτι τέτοιο, αρκεί μόνον να πάρουμε κάποια απλά, προστατευτικά μέτρα, που και δεν θα μας στερήσουν τίποτα από τη χαρά των καλοκαιρινών ημερών, και θα μας χαρίσουν υγεία και ευεξία.
Έτσι, κατά των ακτίνων υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), θα σας συνιστούσα  να κάνετε τα εξής:
1. Όταν περπατάτε στον ήλιο, φροντίστε να φοράτε ένα καπέλλο από καλοκαιρινό ύφασμα, που θα καλύπτει ολόκληρο το κεφάλι σας και δεν θα σκιάζει απλά το μέτωπό σας. Να θυμάστε ότι ο αυχένας είναι από τα περισσότερο ευαίσθητα σημεία του σώματος αναφορικά με την έκθεσή μας στον ήλιο. Μάλιστα, εάν η  ζέστη είναι πολύ υψηλή, και δεν βρίσκεστε σε απόλυτα σκιερό χώρο, καλό θα ήταν να υγραίνετε ελαφρά και με δροσερό νερό, με μια μικρή πετσέτα ή ένα μαντήλι, αυτό το μέρος του σώματος.
2. Να θυμάστε να φοράτε καλοκαιρινά ρούχα, πάντα από το κατάλληλο υλικό, που καλό θα είναι να καλύπτουν όσο περισσότερο μέρος του σώματός σας γίνεται.  Αναφορικά, ακόμα και αν ακούγεται περίεργο, συνιστάται τα ρούχα αυτά να είναι πυκνο-υφασμένα για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία σας, ενώ υπάρχει και ένα ειδικό τεστ που θα σας επιτρέψει να δείτε κατά πόσο είστε προστατευμένοι από τις ακτίνες του ήλιου, άρα και της ζέστης.
Βάλτε όποιο ύφασμα προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε κοντά σε μια πηγή φωτός (αλλά σε απόσταση ασφαλείας από αυτήν, για να μην καείτε), ή κρατείστε το στο χέρι σας με ανοιχτά τα δάχτυλα κόντρα στον ήλιο και δείτε αν περνάει φως μέσα από αυτό. Όσο λιγότερο το φως που διαπερνά το ύφασμα, τόσο περισσότερο προταστευμένοι είστε.
3. Να φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου, που θα πρέπει να είναι καλής ποιότητος και να μπλοκάρουν το 99% περίπου των υπεριωδών ακτίνων. Ρωτήστε τον οφθαλμίατρό σας, ή ελάτε σε εμάς για να σας συμβουλεύσουμε κατάλληλα.
4. Να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό, ακόμα και όταν απλά κυκλοφορείτε σε ανοιχτούς χώρους. Το αντιηλιακό πρέπει να είναι κάποιο ειδικό για το πρόσωπο και κάποιο άλλο για το σώμα, αλλά και πάλι ρωτήστε μας για να σας ενημερώσουμε σχετικά με τα κατάλληλα προϊόντα.
5. Πίνετε νερό και χυμούς, αν μπορείτε αποφεύγετε του εμπορίου, σε τακτά διαστήματα, και σε μικρές ποσότητες έστω.
6. Φροντίζετε -στις περιπτώσεις εκείνες που πρέπει να κυκλοφορείτε στον ήλιο- να μην είστε συνεχώς εκτεθειμένοι σε αυτόν και στη συνεπαγόμενη ζέστη, αλλά να βρίσκετε κάποιο σκιερό και δροσερό μέρος όπου θα κάνετε μικρά διαλείμματα.
7. Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη όσο περισσότερο μπορείτε. Στις ημέρες μας, πολλές φορές (ανάλογα με την ώρα της ημέρας και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος), ακόμα και η σκίαση σε μέρος όπου δεν είμαστε απόλυτα προστατευμένοι -όπως η σκιά της αντιηλιακής ομπρέλας, για παράδειγμα- δεν μας προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου.
8. Σχετικά, να μην ξεχνάτε ότι η ηλιοθεραπεία έχει γίνει πια σχεδόν απαγορευμένο είδος μια και μπορεί να μας προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα. Σαν οι πλέον κατάλληλες ώρες για θαλασσινό μπάνιο και παράλληλη έκθεση στον ήλιο συνιστώνται οι εξής: 08:00-10.00 π.μ. και ύστερα, μετά τις 05:00 το απόγευμα. Και πάλι, έχοντας πάρει όλες τις κατάλληλες προφυλάξεις.
9. Εάν αντιμετωπίζετε έστω και το πιο ελάχιστο πρόβλημα υγείας- αποφύγετε όχι μόνο την έκθεσή σας στον ήλιο, αλλά και το να περπατάτε όταν η ζέστη είναι υψηλή. Δηλαδή, αποφύγετε όσο μπορείτε τις άσκοπες μετακινήσεις.
10. Φροντίστε ιδιαίτερα τα παιδιά, που είναι επίσης μια πολύ ευαίσθητη ομάδα.
Γι΄αυτό άλλωστε δημιουργήθηκαν πρόσφατα και κάποια ειδικά, "αντιηλιακά" ρούχα για αυτά.

Κλείνοντας, η γενική συμβουλή που θα ήθελα να σας δώσω είναι να προσέχετε τον εαυτό σας όσο περισσότερο γίνεται και να μην ξεχνάτε κάτι πολύ σημαντικό: ότι ο ήλιος μπορεί να είναι φίλος μας μόνον αν του φερθούμε με τον απόλυτο σεβασμό, αλλά και δέος. Πέρα από τα όποια προβλήματα υγείας που μπορεί να έχετε ήδη, είτε λόγω ηλικίας, είτε άσχετα από αυτήν, αν δεν προσέξετε, ο ήλιος μπορεί να σας δημιουργήσει και άλλα, και μάλιστα πολύ σοβαρά.
Η γνώση και η προφύλαξη θα τα απομακρύνει από εσάς.
Φέτος το καλοκαίρι, ΜΗΝ ΑΨΗΦΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ, αλλά ΘΩΡΑΚΙΣΤΕΙΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ, ώστε και το επόμενο καλοκαίρι να είμαστε όλοι έτοιμοι να τον υποδεχθούμε και πάλι, αλλά πάντα όπως πρέπει.